Friday, August 08, 2008

Lambaian KaabahTelah lama rasanya tidak menulis. Sibuk sikit sejak akhir-akhir ini. Walaupun contact hour sikit, tetap sibuk. Entah lah sibuk dengan apa. Ketika ini saya sedang cuti mid break. Jadi ada sedikit ruang yang dapat diluangkan untuk menulis dalam entri ini.


Beberapa hari lepas saya ada mendengar siaran radio IKIM. Kalau tidak silap pagi Selasa lepas. Topik perbualan atau perbincangan hari itu benar-benar menarik minat saya. Tentang menerjakan haji dalam usia muda. Sejak belakangan ini pun saya selalu berbincang tentang perkara ini bersama-sama sahabat-sahabat dan keluarga.


Ibadah haji menunutut kudrat yang tidak sedikit. Kita menggunakan banyak tenaga ketika mahu melaksanakannya. Jika diteliti, majoriti rakyat Malaysia pergi menunaikan haji ketika usia sudah lanjut. Hal ini mungkin didorong oleh faktor kewangan yang tidak mencukupi ketika usia muda.
Justeru, ada satu skim pinjaman duit kepada mereka yang berminat mengerjakan haji tetapi tidak berduit dalam usaha menggalakkan rakyat Malaysia mengerjakan haji dalam usia muda. Ada beberapa pemanggil yang memberikan pendapat. Salah seorangnya ( saya tidak ingat namanya) menabung sejak kali pertama dia bekerja iaitu ketika dia berusia 18 tahun. Akhirnya pada usia 52 tahun dia berjaya pergi menunaikan haji. Alangkah bersungguh-sungguhnya insan ini!

Amalan menabung ini telah diterapkan dalam masyarakat kita sejak kecil . Teringat pesan ibu ketika saya kecil
“ kakak kena simpan duit, nanti nak sambung belajar tinggi-tinggi senang. Kalau susah-susah nanti boleh pakai duit tu.”

Malah kerap kali ditayangkan iklan-iklan menggalakkan anak-anak kecil menabung waktu saya kecil dulu. Ini memang budaya yang cantik dan perlu terus disuburkan.
Mungkin kini kita boleh menambah dalam dialog-dialog kita bersama-sama adik-adik atau pada anak-anak di rumah pentingnya menabung ketika kecil agar kelak dapat kita pergi menunaikan haji dalam usia muda.

Justeru, saya menyeru diri saya sendiri serta sahabat-sahabat yang membaca entri ini, marilah sama-sama kita menabung bermula saat ini bagi mereka yang masih belum mula menabung. Jadikan ibadah menunuaikan haji antara cita-cita terbesar kita di samping cita-cita kita yang lain seperti mahu menjadi doktor, jurutera, pensyarah, ahli farmasi dan sebagainya.

No comments: